Αναστάσιος Λάππας: Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ως εργαλείο για την Περιφερειακή ανάπτυξη

23.04.2019

Η ομιλία του Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριε Δήμαρχε, κύριε Διευθυντά της «Ελευθερίας», κυρίες και κύριοι, σύνεδροι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, είναι ένας οργανισμός ο οποίος αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Η τράπεζα ξεκίνησε να αναπτύσσεται περιφερειακά από το 2008 και εντεύθεν και από 80 εκατομμύρια ενεργητικότητας, έφτασε τα 220 εκατομμύρια ενεργητικό, γεγονός που σηματοδοτεί και την σημερινή μας παρουσία στο συνέδριο.

Όραμά μας είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής περιφερειακής και προοπτικά Εθνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας που θα έχει στο κέντρο της δράσης της τον συνεταίρο πελάτη που δραστηριοποιείται και κατάγεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αποστολή μας είναι η διάδοση της συνεταιριστικής πίστης η οποία γεννιέται από την τοπική κοινωνία και στηρίζει τα συμφέροντά της, που αξιοποιεί την τοπική αποταμίευση σε χορηγήσεις ενώ τα κέρδη, οι υπεραξίες και τα μερίσματα γυρίζουν πίσω στους ίδιους συνεταίρους πελάτες της.

Αυτά λοιπόν τα δύο συστατικά, μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε εσωτερικό κεφάλαιο. Έτσι, την πρώτη δεκαετία του 2000, η τράπεζα αποθεματοποιούσε σχεδόν το 50% του αποτελέσματος, ένα αποτέλεσμα λειτουργικό το οποίο ήταν μεταξύ των 2,5 έως 4 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα λοιπόν περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο γινόταν αποθεματικά.

Αποτέλεσμα αυτής της υψηλής αποθεματοποίησης ήταν η τράπεζα να βρεθεί στην κρίση με υψηλούς δείκτες και υψηλά κεφαλαιοποιημένη για το μέγεθος το οποίο είχε ήδη αποκτήσει.

Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο βοήθησε να σταθούμε όρθιοι ήταν ότι τράπεζα εκτελώντας το όραμα και την αποστολή της, δεν επένδυσε σε ομόλογα και ιδιαίτερα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, γλίτωσε σε μία πρώτη φάση από το PSI.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι η τράπεζα είναι κατευθυνόμενη στα επιχειρηματικά δάνεια κατά 95%. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτά τα δάνεια ήταν τα λιγότερα ή τα μικρότερα σε προβλήματα τα οποία ήρθαν στις τράπεζες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία η τράπεζα ήταν ένας μηχανισμός ο οποίος έκανε το πικ της των καταθέσεών της και του ενεργητικού τους το 2012, εκεί λοιπόν έπιασε τα 230 εκατομμύρια ενεργητικό και καταθέσεις περίπου 212 εκατομμύρια.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ 

Κυρίες και κύριοι, σύνεδροι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας σήμερα διαχειρίζεται περίπου το 3,5% των καταθέσεων της Περιφέρειας. Αν αυτό το 3,5% των καταθέσεων της Περιφέρειας τριπλασιάστηκε αντιλαμβάνεστε ότι θα μιλάμε για διαθέσιμα άνω του ενός δισεκατομμυρίου που σημαίνει τετραπλασιασμός των σημερινών χορηγήσεων και αυτά θέλω να αντιληφθείτε ότι είναι ποσά τα οποία θα πέσουν έξτρα στην θεσσαλική επιχειρηματικότητα και στις θεσσαλικές επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρουμε ότι η τράπεζα εκτός από την επιχειρηματικότητα μπορεί άμεσα και έχει ήδη ξεκινήσει να στηρίζει την αγροτική παραγωγή, να στηρίζει τους συνεταιρισμούς της νέας γενιάς, να στηρίζει όλους όσους βλέπουν τον πρωτογενή τομέα με έόρους επιχειρηματικότητας.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να πούμε ότι η τράπεζα είναι ο φορέας ο οποίος μπορεί να στηρίξει την κοινωνική οικονομία.

Τέλος, αυτό που μπορεί είναι να στηρίξει όλους τους τομείς και τις δομές που αφορούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις start-up επιχειρήσεις.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας. Ασφαλής, διότι ένας μηχανισμός ο οποίος χωρίς καμία οικονομική στήριξη και χωρίς να εγγράψει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος, παραμένει ασφαλής και κυρίως χρήσιμη για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Ευέλικτη, διότι έχει λιτές δομές και χαμηλά επίπεδα στην απόφαση, εμείς λέμε συγκριτικό μας πλεονέκτημα ταχύτητας στην απόφαση, αμεσότητα στην εξυπηρέτηση.

Φιλική η αντιμετώπιση του πελάτη- συνεταίρου να αισθάνεται ότι μπαίνοντας στην τράπεζα μπαίνει στο δικό του σπίτι και τέλος είναι μια δική μας προσπάθεια, μια προσπάθεια η οποία στηρίζεται στους δικούς μας πόρους και στηρίζει τις δικές μας και τα δικά μας αποκλειστικά και μόνο συμφέροντα.