Γεώργιος Καραΐσκος: «Εθνική στρατηγική για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας»

19.04.2019

Η ομιλία του Αντιπρόεδρου του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Σας καλωσορίζω  και εγώ στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας που διοργανώνεται σε μια περιοχή με πολλές δυνατότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας που αν  αξιοποιηθούν σωστά θα απογειώσουν την οικονομία και θα ανεβάσουν το  βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που είναι το ζητούμενο.

Ευχαριστώ την εφημερίδα Ελευθερία  για αυτή την προσπάθεια που μπορεί να γίνει θεσμός στον τόπο μας  και όλους όσους εμπλέκονται  στην οργάνωση του συνεδρίου.

Ο πρωτογενής  τομέας διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και  της χώρας μας ευρύτερα. Από την οικονομική κρίση που περάσαμε  άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο βγαίνουμε τραυματισμένοι . Το δίδαγμα της κρίσης θα πρέπει να το διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην παγκοσμιοποιημένη  οικονομία. Απρόβλεπτοι εμπορικοί πόλεμοι και ρευστές αγορές  χαρακτηρίζουν την οικονομία και μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς οι εμπλεκόμενοι στο πρωτογενή τομέα ώστε να έχουμε προοπτική και μέλλον.

Η βαμβακοκαλλιέργεια  παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας  αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί σημαντικά αρνητικά  από τις τιμές  που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά και από το υψηλό κόστος παραγωγής.  Το μέλλον  και η προοπτική του βαμβακιού  πλέον εξαρτάται  σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στη αλυσίδα παραγωγής και προώθησης του προϊόντος  ,δηλαδή αγρότες, εκκοκκιστές, επιστημονικό προσωπικό, εταιρίες αγροτικών εφοδίων.

Στη χώρα μας έχουμε υψηλή τεχνογνωσία στην καλλιέργεια του βαμβακιού αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα κι δράσεις. Πρώτο και κυρίαρχο κομμάτι έχει να κάνει με την ποιότητα του προϊόντος.

Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι ένα δυνατό brand name  στις αγορές και να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν. Για να επιτευχθεί αυτό, καθοριστικός παράγοντας  είναι η ποιότητα της παραγόμενης ίνας και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν  οι παραγωγοί, οι εκκοκκιστές  και οι επιστήμονες. Για να γίνει πράξη χρειάζεται να αποβάλουμε την καχυποψία και να προωθήσουμε τη συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα.  Σημαντικό εργαλείο προς  αυτή την κατεύθυνση είναι οι ομάδες παραγωγών  και  θέλουμε το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι αρωγός  σε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα εργαλείο ακόμη είναι η προπώληση σε περιόδους που η προσφορά του είναι ελλειμματική. Το  85% της παγκόσμιας παραγωγής διατίθεται  στην αγορά όταν βγαίνει και το ελληνικό βαμβάκι  από το Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή του αξία να συμπιέζεται αυτούς του μήνες, γι’ αυτό το λόγο πρέπει ν γίνεται προπώληση σε διαφορετικές περιόδους.

Στόχος είναι  η υπεραξία που θα δημιουργηθεί να την καρπωθεί συνολικά η  χώρα μας.