Δημήτρης Κουρέτας: Διαβατήριο για το ελληνικό κρέας: καινοτομίες και πιστοποίηση

19.04.2019

Η ομιλία του καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην ζωική παραγωγή, η οποία αποτελεί τη βάση της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη καθώς και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

Σήμερα, εντούτοις, κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας μέσω της μετάβασης από την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Σε αυτή τη μετάβαση καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η κτηνοτροφία.

Προτεραιότητα, λοιπόν, για τη χώρα μας θα πρέπει να είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτιστοποίηση της ποιότητας και η επισήμανση της ταυτότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και η οργάνωση εμπορικών δικτύων για την προώθηση του Ελληνικού κρέατος στην εγχώρια αγορά αλλά, κατά κανόνα, στο εξωτερικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στην παρούσα μελέτη θα εκτιμηθεί η οξειδοαναγωγική κατάσταση του κρέατος παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών) από φάρμες διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας μέσω της μέτρησης βιοδεικτών χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει εκτίμηση της γνησιότητας του κρέατος μέσω ανάλυσης των προτύπων των ισοτόπων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μία τράπεζα δεδομένων συσχέτισης της οξειδοαναγωγικής κατάστασης των εξεταζόμενων ειδών με την ποιότητα του κρέατος καθώς και με τις συνθήκες ανάπτυξης, διατροφής και διαβίωσής τους.

Παράλληλα, η ιχνηλασιμότητα και η σήμανση των ζώων είναι πρωταρχικής σημασίας προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ακριβή γεωγραφική προέλευση των προϊόντων που επιλέγουν.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βασισμένης σε τεχνολογίες νέφους, όπου θα αναλύονται λεπτομερώς τα στοιχεία της εκάστοτε φυλής ζώων. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελούν έναν οδηγό για τον παραγωγό ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ανάπτυξης των ζώων του και παραγωγής των προϊόντων του.

Έτσι, αυτά αποκτούν επιπλέον προστιθέμενη αξία και καθίσταται ευκολότερη η προώθησή τους στο εγχώριο καταναλωτικό κοινό αλλά, κυρίως, στο εξωτερικό. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της πλατφόρμας σε έξυπνες συσκευές ώστε να είναι ελκυστική και στους παραγωγούς νεαρής ηλικίας, στους οποίους η χώρα μας οφείλει να επενδύσει για την εκ νέου ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η μελέτη αυτή αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, στην ανάδειξη της παραγωγής του Eλληνικού κρέατος, στην πιστοποίηση της γεωγραφικής του προέλευσης, όπως, και στη βελτίωση της ποιότητας και εμπορικότητάς του μέσω των επιστημονικών δεδομένων που θα προκύψουν.