Δημήτριος Γκατσώνης: Τα οφέλη των οδικών έργων στην οικονομία

29.03.2019

Η ομιλία του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Τα μεγάλα έργα υποδομής προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία μιας περιοχής ή μιας χώρας.

Πιο συγκεκριμένα τα μεγάλα οδικά έργα παρέχουν άμεσα οφέλη για τους χρήστες όπως η μείωση του χρόνου μετακίνησης, η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και εξυπηρέτησης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η κίνηση των τοπικών αγορών μέσω της προμήθειας υλικών και υπηρεσιών στη διάρκεια της κατασκευής άλλα και της λειτουργίας και συντήρησής τους.

Επιπλέον υπάρχουν έμμεσα οφέλη αναφορικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ανταγωνιστικότητα των περιοχών, που διαπερνούν. Η χώρα μας διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 2.500 χλμ. που απασχολεί άμεσα πάνω από 3.000 εργαζόμενους στη λειτουργία και συντήρησή του.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων τμημάτων το 2017, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του δικτύου αυτοκινητοδρόμων. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας και συντήρησης του νέου αυτοκινητόδρομου προχώρησε σε μελέτη και αποτύπωση του κοινωνικού-οικονομικού οφέλους της εταιρείας.

Δέσμευσή μας είναι η συμβολή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής που δραστηριοποιούμεθα, λειτουργώντας έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με σεβασμό στους εργαζόμενους και στους πελάτες μας, μεριμνώντας για τον κοινωνικό μας περίγυρο και το περιβάλλον. Με γνώμονα την οδική ασφάλεια, την άνεση και την αξιοπιστία των μετακινήσεων, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου εκτέλεσε και το 2018 σημαντικές εργασίες βαριάς συντήρησης και επεμβάσεων σε ασφαλτικά, σε οικολογική διαγράμμιση και σε αντικατάσταση του οδοφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED.

Για το 2019/2020 προβλέπονται επίσης σημαντικά έργα βαριάς συντήρησης με παρεμβάσεις στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε 95 γέφυρες του αυτοκινητόδρομου. Το επίπεδο οδικής ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων είναι πλέον πολύ ψηλό, με ποσοστό μόνο 3% στα συνολικά ατυχήματα της χώρας. Η χρήση της τεχνολογίας για έξυπνες υποδομές αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2017 η Ελλάδα κατέλαβε την 26η θέση στο European Digital Economy and Society Index.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι έτοιμη διαθέτοντας προηγμένα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και ενημέρωσης των οδηγών, όπως η υπηρεσία ενημέρωσης σε έκτακτη ανάγκη e-call (112), η οποία σύντομα θα βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα, μιας και θα είναι ενσωματωμένη σε όλα τα νέα οχήματα.

Πέρα όμως από τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που παρέχουν οι μεγάλες οδικές υποδομές και ειδικότερα ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, το ζητούμενο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα είναι η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις.