Ζήσης Παρλίτσης: Η κτηνοτροφία έχει και παρόν και μέλλον αρκεί να το πιστέψουμε

19.04.2019

Η ομιλία του μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ και Προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και ειδικότερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την τιμή στο πρόσωπό μου να συμμετέχω στο διήμερο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία σταθμό για την ανάδειξη και προσέγγιση θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα και τον πρωτογενή τομέα.

Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Θανάση Καπρέλη και του Διοικητικού Συμβουλίου όπου έχω την τιμή να είμαι μέλος για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Προσωπικά θέλω με την παρέμβασή μου σήμερα να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τον αγροκτηνοτροφικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Θεσσαλία για να συνεχίσει μια αξιοπρεπή πορεία στο μέλλον πρέπει να μην αφήσει να χαθεί ο τεράστιος αυτός πλούτος που λέγεται γεωργία και κτηνοτροφία. Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η νέα γενιά να μείνει στο τόπο της και να μεγαλουργήσει.

Σ’ αυτό τον τομέα χρειάζεται μεράκι και αγάπη αρχικά αλλά παράλληλα χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία η οποία θα πρέπει να ακουμπήσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους.

Ως νέος στη ηλικία κτηνοτρόφος και πατέρας τεσσάρων παιδιών αγωνίζομαι ώστε όλοι εμείς της νέας γενιάς άνθρωποι που είμαστε στον πρωτογενή τομέα όχι όπως παλιά. Αντίθετα αξιοποιώντας τα προγράμματα της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουμε μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας.

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μεγάλη και ποιοτική παραγωγή, να πατήσουμε πρώτα γερά στα πόδια μας παράγοντας σε υψηλές αποδώσεις και παράλληλα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους συναδέλφους μας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει σαν νέοι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να αναδείξουμε το ρόλο των Ομάδων παραγωγών στον κτηνοτροφικό τομέα. Και αυτό γιατί μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών αυξάνεται η δύναμή τους και αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν.
Ως νέοι κτηνοτρόφοι και αγρότες, Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός και αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας όλα τα ψηφιακά δεδομένα και εργαλεία που υπάρχουν και δημιουργώντας τα απαραίτητα δίκτυα σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με γεωτεχνικά γραφεία, παραγωγούς και ερευνητικούς φορείς.

Σύμφωνα με στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 82% της παραγωγής γάλακτος είναι από αγελάδες, το 3% από πρόβατα. Στο γίδινο γάλα η Ελλάδα έχει το 3% της παραγωγής. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή πρόβειου τυριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράγοντας 125.000 τόνους.

Ειδικότερα για τη Φέτα, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα ακατέργαστο χρυσό και πρέπει αυτόν το θησαυρό που έχει η χώρα μας να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και επειδή δεν είμαστε μία κοινωνία αγγέλων θα πρέπει να βάλει το πλαίσιο το υπουργείο, στο οποίο θα κινείται η αγορά.

ΟΠΕΚΕΠΕ
Επίσης με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ήθελα να σημειώσω ότι σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού υπάρχουν δύο κτηνοτρόφοι της νέα γενιάς, ο υποφαινόμενος και ο Δημήτρης Τσιάνος από τη Βέροια. Και οι δύο προσπαθούμε να προβάλουμε, να αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις για σημαντικά προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου. Σ’ αυτό τον ένα και πλέον χρόνο πιστεύω ότι αγωνίστηκα με την καρδιά μου για το καλό των αγροτών και κτηνοτρόφων και θα συνεχίσω έτσι.

Προσωπικά είμαι περήφανος που είμαι κτηνοτρόφος πολλών γενεών. Δεν το έχω μετανιώσει και παρακινώ τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι, να συνεχίσουν την εκτροφή, να την εξελίξουν, όπως κάνουμε πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα στον Αμπελώνα και το Δήμο Τυρνάβου απ΄ όπου κατάγομαι και να παλέψουν γι αυτήν.
Θεωρώ ότι η κτηνοτροφία έχει και παρόν και μέλλον αρκεί να το πιστέψουμε.
Σας ευχαριστώ