Κορίνα Κρέτσου: Η καινοτομία στοιχείο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας και των Περιφερειών της

29.03.2019

Μήνυμα της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κορίνας Κρέτσου, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες, είμαι ευγνώμων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας που μου έδωσε τη δυνατότητα να απευθύνω αυτό το μήνυμα προς εσάς και επιτρέψτε μου να απολογηθώ που δεν μπόρεσα να είμαι σήμερα μαζί σας στη Λάρισα.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια και τον αγαπητό μου φίλο Κώστα Αγοραστό για το βραβείο Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Αυτή τη διάκριση που απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία αναδεικνύει και επιβραβεύει τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν εξαιρετικές και καινοτόμες στρατηγικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της οικονομικής τους επιφάνειας.

Είναι μια αναγνώριση για εκείνες τις Περιφέρειες που ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία, την πρωτοποριακή σκέψη και το ελπιδοφόρο όραμά τους. Ως αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη είμαι πολύ υπερήφανη για όλα αυτά που κατάφερε η Ελλάδα και οι πολίτες της μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο στον τομέα των μεταφορών, των ψηφιακών υποδομών, στην επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η ολοκλήρωση αυτών των έργων δεν βελτίωσε μόνο την καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά παράλληλα δημιούργησε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Εδώ στη Θεσσαλία η εκπληκτική ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, την οποία είχα τη χαρά να εγκαινιάσω τον Οκτώβριο του 2018, εκτός από τα άμεσα και ορατά οφέλη προς το οικοσύστημα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής, εξασφαλίζει επίσης την παροχή νερού για την πόλη του Βόλου.

Ξέρετε πολύ καλά ότι περί τα 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία έχουν διοχετευθεί στην Ελλάδα στη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την καινοτομία των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την προώθηση διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κύριος όγκος αυτής της κατανομής επικεντρώνεται σε επενδυτικές προτεραιότητες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτύξει καινοτόμες και βιώσιμες οικονομικές πολιτικές, χωρίς αποκλεισμούς. Σήμερα στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητήσετε σχετικά με την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και το πώς θα αξιοποιήσετε τους καρπούς της έξυπνης εξειδίκευσης, η οποία ουσιαστικά υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, έτσι ώστε να μπορέσετε να στηριχθείτε στις δυνάμεις σας και στα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα.

Φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε όλες οι Περιφέρειες να γίνουν Silicon Valley, όμως όλες οι Περιφέρειες, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τόπου, μπορούν να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση. Η καινοτομία είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την ουσιαστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και της εικόνας της Ελλάδας και των Περιφερειών της.

Όπως ίσως ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά πρόσφατα παρουσίασε τις προκαταρκτικές της θέσεις αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις και τις επενδυτικές προτεραιότητες στην Ελλάδα, για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών.

Αγαπητοί μου φίλοι, η Θεσσαλία έχει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία χάρη στην προνομιακή της θέση στην καρδιά της ελληνικής επικράτειας, σημαντικό σταυροδρόμι και σε κοντινή απόσταση από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η σημασία του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα είναι παράγοντες που επιτρέπουν στην περιοχή να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Και φυσικά η Θεσσαλία έχει σπουδαίους και εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους. Οπότε, ήρθε πλέον ο καιρός να απελευθερώσει τη δυναμική των παραγωγικών της πόρων. Συνεχίστε την καλή δουλειά και καλή τύχη. Η καινοτομία στοιχείο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας και των Περιφερειών της.

Δείτε το βίντεο του μηνύματος της κ. Κρέτσου.