Κώστας Αγοραστός Κέντρο καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας

18.04.2019

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Στη Θεσσαλία τα τελευταία 8 χρόνια δίνουμε με επιμονή, χρήσιμες μάχες για την ανάπτυξη. Στις 2.920 ημέρες της θητείας μας στην περιφέρεια, μετράμε 4.719 έργα, δράσεις και επενδύσεις. Περισσότερα από ένα έργο την ημέρα, κάθε μέρα. Μέσα στην κρίση, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες δεν παραδοθήκαμε, δεν εγκαταλείψαμε, δε σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Πιστέψαμε στις δυνάμεις μας. Αγωνιστήκαμε και φέραμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Στηρίξαμε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος. Εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για κάθε Θεσσαλό πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Περισσότερα από 4,8 δισ ο προυπολογισμός του έργου μας: σχολεία, Πανεπιστήμια, δρόμοι, ψηφιακή σύγκλιση, ενέργεια, διοικητική μεταρρύθμιση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, επιχειρηματικότητα και έρευνα, κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση της φτώχειας.

Η Θεσσαλία έχει πλέον αποκτήσει στις Βρυξέλλες παρουσία και φωνή και βραβεύεται για τις πρωτοβουλίες και τα έργα της. Τιμηθήκαμε με 15 ευρωπαϊκά και εθνικά βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρω την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που έλαβαν οι δράσεις της Περιφέρειας για τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα μέσω του προγράμματος BLUEMED, αλλά και τη βράβευση του λίμνης Κάρλας ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που συμμετέχει στον ευρωπαϊκό κόμβο RegHub. Και το σημαντικότερο: Για το 2019 η Θεσσαλία είναι η επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης.

Πριν από λίγο καιρό επιλέχτηκα από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και παρουσίασα ως Εισηγητής Rapporteur το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2021-2017 InvestEU, που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 650-700 δις ευρώ.

Προτεραιότητα θα είναι η στήριξη των επενδύσεων στις περιφέρειες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, μέσα από τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τις κοινωνικές υποδομές, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρο- μεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτή η δυναμική επενδυτική προοπτική έρχεται να κουμπώσει και να ενισχύσει το όραμά μας για το μέλλον: τη δημιουργία στη Θεσσαλία Κέντρου Νεανικής, Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία.

Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε την έξυπνη επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε τις επενδύσεις, αναδεικνύουμε την καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια ως κεντρική προτεραιότητα της Περιφέρειας.

Επενδύστε στη Θεσσαλία! Αυτό είναι το μήνυμά μας, αυτό προβάλλουμε καθημερινά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις, εντός βεβαίως του περιορισμένου πλαισίου ελευθερίας και κινήσεων που έχει η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα συγκριτικά με τις προηγμένες οικονομικά χώρες και τις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη.

Επενδύστε σε μια Περιφέρεια που ανοίγει δρόμους και πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την Ελλάδα της παραγωγής και της εργασίας. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά της Θεσσαλίας. Να τους στηρίξουμε για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους στήνοντας τις δικές τους (καινοτόμες – νεοφυείς – start-up) επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Στην εποχή του brain drain αλλά και του talent drain της μετανάστευσης ταλέντων στο εξωτερικό, θέλουμε οι νέες και οι νέοι της Θεσσαλίας να γνωρίζουν ότι ως Περιφέρεια είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους όταν μας χρειάζονται. Θέλουμε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να επιχειρήσουν, πώς όμως; Στο κατάλληλο περιβάλλον, με καθοδήγηση, με ουσιαστική στήριξη, με χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Στόχος μας είναι η Θεσσαλία να εξελιχθεί σε Κέντρο Τεχνολογίας αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες με έμφαση στον αγρο διατροφικό κλάδο και τη γεωργία ακριβείας.

Για την εξειδίκευση των δράσεων μας και την αξιοποίηση των καλών πρακτικών και της ευρωπαϊκής εμπειρίας, σχεδιάζουμε πανευρωπαϊκό συνέδριο καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφικού τομέα.

Το σχέδιο της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαρθρώνεται σε 3 άξονες δράσης:

– Ο πρώτος στοχεύει να αναπτύξει τις ψηφιακές ικανότητες (digital skills) των επαγγελματιών που έχουν μια πολύ μικρή ή μικρή επιχείρηση και να τους παρέχει την απαραίτητη γνώση

– Ο δεύτερος στοχεύει να αναπτύξει την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, ειδικότερα με τη σπορά επιχειρηματικότητας και την ωρίμανση καινοτόμων επιχειρήσεων.

– Στον τρίτο άξονα θέλουμε η Θεσσαλία να αποκτήσει αναγνωρίσιμο πλεονέκτημα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών του αγροδιατροφικού κλάδου, εκμεταλλευόμενη ή δημιουργώντας την ηγετική της θέση στη Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση πανευρωπαικού συνεδρίου καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφικού τομέα που θα παρουσιάσει τις εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές, τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της Θεσσαλίας.

In- vestEU

Κυρίες και κύριοι, το μέλλον είναι πιο κοντά απ όσο νομίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ θα έχει ανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Γι’ αυτό, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να είναι τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. και συγκεκριμένα το In- vestEU γεωγραφικά ισορροπημένο και να στοχεύει κατά προτεραιότητα στις περιφέρειες που πάσχουν από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων.

Προτείνουμε με έμφαση το πρόγραμμα να εφαρμοστεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν λόγο ώστε να φθάσουμε σε καλύτερα αποτελέσματα – και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με ταχύτητα, χωρίς αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού βεβαίως διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα δεν θα επηρεάζει την ποιότητα των αποφάσεων αυτών.

Ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό InvestEU, μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία και πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική, είναι, στην πραγματικότητα, όρος επιβίωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις περιφέρειες του μέλλοντος.

«Το μήνυμά μας συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Επενδύστε στην Ελλάδα, επενδύστε στη Θεσσαλία. Επενδύστε σε μια Περιφέρεια που διαμορφώνει ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, μια Περιφέρεια που ανοίγει δρόμους και πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την Ελλάδα της παραγωγής και της εργασίας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία, που θα χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων (brain drain).

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό, της δημιουργίας Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία με τρεις άξονες δράσης:

  • 1ος Ψηφιακή Ανταγωνιστικότητα στην Οικονομία και την Κοινωνία.
  • 2ος Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα.
  • 3ος Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα στη Θεσσαλία.

Ο πρώτος άξονας στοχεύει να αναπτύξει τα digitalskills των επαγγελματιών που έχουν μια πολύ μικρή ή μικρή επιχείρηση και θα τους παρέχει τη γνώση ώστε σε συγκεκριμένους τομείς και με εφόδιο τη γνώση που θα αποκτήσουν να την μετασχηματίσουν ψηφιακά.

1 Thessaly dig- ital Warehouse εφαρμογή του Google Digital Garage ξεκίνησε το 2015, με σκοπό να έχουν όλοι οι πολίτες και ειδικά οι επαγγελματίες τη δυνατότητα να μάθουν και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές των άμεσα αξιοποιήσιμων ψηφιακών εργαλείων, ώστε να μπορούν να τα κάνουν άμεσα εφαρμογή τις επιχειρήσεις τους και να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη, ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες δεξιότητές τους, το υπόβαθρό ή την ιδιότητα τους.

2 Weekend Επιχειρηματικότητας είναι ωριμάσει στους μικρούς επαγγελματίες εφαρμογή καινοτόμων ιδεών τις υπάρχουσες επιχειρήσεις τους, να μελετήσουν τις νέες ιδέες την εφαρμογή τους και τα οφέλη τους. Τέλος να δημιουργήσουν το πλάνο και να κατανοήσουν τη σωστή διαδικασία αλλαγής.

Ο δεύτερος άξονας στοχεύει στην ανάπτυξη της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα με την σπορά επιχειρηματικότητας και των ωρίμανση καινοτόμων επιχειρήσεων. Weekend Επιχειρηματικότητας Thessaly Start (Σπορά Επιχειρηματικότητας) Προθερμοκοιτίδα Θερμοκοιτίδα Επιταχυντής (Accelerator).

Ο τρίτος άξονας στοχεύει να αποκτήσει η περιφέρεια αναγνωρίσιμο πλεονέκτημα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών του αγροδιατροφικού κλάδου εκμεταλλευόμενη (ή δημιουργώντας) την ηγετική της θέση στη Ελλάδα. Στα πλαίσια της υπάρχουσας έκθεσης, με τις δρασεις 1,2 & 3 να αναδείξουμε τη καινοτομία (τοπική ή όχι) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

1. Διοργάνωση πανευρωπαϊκού συνεδρίου καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφικού τομέα θα έχει σας σκοπό να παρουσιάσει τις εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές, του αγροδιατροφικού τομέα τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της Θεσσαλίας.

2. Agrohachathon Σκοπός του είναι να γίνει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και να προταθούν υπηρεσίες συσκευές και συστήματα ως τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα.

3. AgroTech Innovation event με συμμέτοχη νέων startup αγροδιατροφικού κλάδου, ή ομάδων με ώριμες ιδέες με σκοπό να παρουσιαστούν σε επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

4. Thess – Ερευνώ – δημιουργώ – καινοτομώ αγροδιατροφικού τομέα με σκοπό την υποστήριξη καινοτομιών, και το σχεδιασμό νέων λύσεων προς υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του κλάδου