Λεωνίδας Μπακούρας: Ανάπτυξη υποδομών και αγοράς φυσικού αερίου

29.03.2019

Η ομιλία του Γενικού Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Η Ελλάδα σήμερα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τρία σημεία εισόδου. Το Εθνικό Σύστημα φυσικού αερίου μεταφέρει το αέριο από τον Αγωγό Σιδηροκάστρου στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από τον Αγωγό των Κήπων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, που τροφοδοτεί τους καταναλωτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και τέλος από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.

Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς είναι ο ΔΕΣΦΑ. Οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα είναι τρεις. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δραστηριοποιείται εντός των ορίων της γεωγραφικής Περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως το 2043.

Οι βασικές δραστηριότητες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη διαχείριση του Δικτύου και τη Διανομή Φυσικού Αερίου έως τον μετρητή. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους Καταναλωτές να επιλέξουν οι ίδιοι την Εταιρεία Προμήθειας Φ.Α. Στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμμετέχει κατά 51% η ΔΕΠΑ και κατά 49% ηΕΝΙ.

Το management ορίζεται από την ΕΝΙ και η Εταιρεία διευθύνεται ως μια σύγ- χρονη, ανταγωνιστική και υγιής επιχείρηση. Τα θεαματικά αποτελέσματα αυτής της αρμονικής σύμπραξης αποτυπώνονται στην 20ετή επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας. Θα τονίζω ότι έως σήμερα η Εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 546 εκ. € για την κατασκευή συνολικού δικτύου που ανέρχεται σε 2.082 χιλιόμετρα, διανέμει φυσικό αέριο σε 24 Δήμους κι έχει ενεργοποιήσει 328 χιλ. μετρητές.

Οι διανεμόμενοι όγκοι ξεπερνούν τα 380 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η διείσδυση του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον το 60% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα συστατικά της επιτυχίας που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία των 20 χρόνων. Αυτά είναι η σταθερότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, αντίκτυπο του σύγχρονου μοντέλου διοίκησης, η αποδοτικότητα των επενδύσεων τόσο για τους μετόχους όσο και για τους καταναλωτές, η επένδυση σε καινοτόμες ενέργειες και τεχνολογίες αιχμής και η κατάρτιση στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης για τη δημιουργία αξίας, με προσανατολισμό πάντα την ασφάλεια του δικτύου διανομής.

Το 2018 ήταν μια εξίσου επιτυχημένη χρονιά για την Εταιρεία, καθώς τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία με τη χρήση της τεχνολογίας CNG. Οι πρώτοι Σταθμοί αποσυμπίεσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ τέθηκαν σε λειτουργία στον Τύρναβο, στην Καλαμπάκα, στην Ελασσόνα, στο Λαγκαδά, στα Κουφάλια και στη Χαλάστρα, ενισχύοντας το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Επιπλέον, η ευστοχία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το 2018 επιβεβαιώθηκε από την επίτευξη του συνόλου των επιχειρησιακών στόχων της Εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια του ανεφοδιασμού, τα μηδενικά ατυχήματα, η τήρηση του ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου, η διατήρηση των τιμολογίων διανομής στα χαμηλότερα για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα και η απρόσκοπτη διανομή φυσικού αερίου.Με αυτό τον τρόπο πετύχαμε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις με ιστορικά υψηλό μέρισμα για τους μετόχους, το οποίο ανήλθε σε € 21,1 εκ.

Για την επόμενη πενταετία έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα- έτσι ώστε να φθάσει το αέριο παντού. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019- 2023, προβλέπονται επενδύσεις 93 εκ. €από τις οποίες 36 εκ. € αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.