Κωνσταντίνος Μαλίζος: Ο ιατρικός τουρισμός στη Θεσσαλία. Ανταγωνισμός και προοπτικές

23.04.2019

Η ομιλία του Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχη, εκπρόσωποι των Αρχών και της «Ελευθερίας», εύχομαι αυτό το forum «Ελευθερία» όχι απλά να μακροημερεύσει, αλλά να πάρει σύντομα διεθνή διάσταση.

Σήμερα το κλίμα είναι πολύ ενθουσιώδες παραμένει ωστόσο λίγο εσωστρεφές. Ακούσαμε από το εξωτερικό μόνο την κυρία Κρέτσου. Ελπίζω την επόμενη φορά να ακούσουμε πολύ περισσότερους ξένους και κυρίως να μας ακούσουν οι ξένοι.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τις δυνατότητες και προοπτικές που έχει ο ιατρικός τουρισμός στη Θεσσαλία, κάτι το οποίο συνδέεται με την έμφυτη διάθεση του ανθρώπου να κατακτήσει, να περπατήσει, να γνωρίσει το περιβάλλον καθιστώντας τον  τουρισμό σε έναν από τους πέντε μεγαλύτερους εργοδότες παγκοσμίως, με καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

Η προσθήκη της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στον περιηγητή, στον τουρίστα, φτάνει σήμερα με δεδομένα από την βιβλιογραφία να απασχολεί το 1/7 του παραγωγικού δυναμικού του πλανήτη.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες (με στοιχεία του 2017) 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, αναζητούν προορισμούς με υποδομές υγείας εκτός ΗΠΑ ενώ οι προβλέψεις δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2030 αυτό το ρεύμα αναμένεται να αυξάνει κατά  25% ετησίως.

Η Γερμανία είχε το 2017, περισσότερους από 250.000 ανθρώπους που ζήτησαν υπηρεσίες υγείας ενώ η γειτονική μας Κροατία, που είναι μία από τις πιο συχνά επισκεπτόμενες χώρες στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει ήδη έναν εισαγόμενο ιατρικό τουρισμό από αναπτυγμένες χώρες ανεπτυγμένες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία και  όχι μόνο από τη γειτονιά της, τη Σλοβενία.

Όσον αφορά τη γειτονική Τουρκία, πάνω από μισό εκατομμύριο ξένοι τον περασμένο μόλις χρόνο, αναζήτησαν εκεί υπηρεσίας υγείας χάρις στο γεγονός ότι,  παρά την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει επενδύσει σε καινοτόμες υποδομές και εξοπλισμούς και έχει φέρει τους πολύ καλούς Τούρκους γιατρούς πίσω στη χώρα.

Επίσης χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, η Κορέα, η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Βρετανία έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια στον ιατρικό τουρισμό καθιστώντας τον έναν από τους ταχυτέρα αναπτυσσόμενους πυλώνες των οικονομιών τους.

Έτσι λοιπόν, ο ιατρικός τουρισμός έχει καταστεί ένας αγωγός εισροής ξένου συναλλάγματος που προστίθεται στην αγορά, που προσελκύει κόσμο για φυσικά τοπία, μνημεία και ιστορία χάρις όμως στο γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες έχουν μια μοναδικότητα, είναι δηλαδή υπηρεσίες που λύνουν προβλήματα υγείας και ενίοτε επιβίωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά σε αναζήτηση θεραπειών του καρκίνου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τους ιατρικούς τουρίστες:

  • Διεθνώς αναγνωρίσιμοι γιατροί
  • Εξοπλισμός αιχμής,
  • Εξελιγμένες και ανταγωνιστικές θεραπείες
  • Ασφαλής συνθήκες νοσηλείας
  • Εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό
  • Κλινική φροντίδα υψηλού επιπέδου
  • Μέριμνα για μεταφορά και διαμονή
  • Αξιοπιστία και πιστοποίηση υπηρεσιών

Ποιες υπηρεσίες υγείας αναζητούν:

  • Κοσμητικές επεμβάσεις
  • Οδοντιατρικές επεμβάσεις
  • Ορθοπεδικές επεμβάσεις
  • Οφθαλμολογικές επεμβάσεις
  • Θεραπείες του καρκίνου

Οι λόγοι που αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε άλλες χώρες:

  • Από πιεστική ανάγκη, λόγω μακροχρόνιων λιστών αναμονής για θεραπείες.
  • Από επιλογή
  • Για οικονομικούς λόγους
  • Για την αναζήτηση καλύτερων υπηρεσιών

Τι έχει η Θεσσαλία από όλα αυτά;

Γυρίζοντας λοιπόν στη Θεσσαλία, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως πληροί όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Στα 20 χρόνια που είμαι στο Πανεπιστημιακό, έχουμε φιλοξενήσει περισσότερους από 72 ξένους καθηγητές στα πλαίσια των επιστημονικών ανταλλαγών και δεν υπήρχε κανένας από αυτούς που να μην γνωρίζει τον Όλυμπο και την ιστορία της περιοχής.

Έχει επίσης επίλεκτες ιατρικές ομάδες και στο δημόσιο χώρο, αλλά και στον ιδιωτικό και στη διάγνωση και στους ιδιώτες γιατρούς καθώς και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα έχουμε μεγάλη προσέλευση πολλών ασθενών από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης και ορθοπεδικής χειρουργικής, οδοντιατρικής αλλά και οφθαλμολογίας.

Η δραστηριότητα της Ιατρικής Σχολής εδώ και 30 χρόνια και του Νοσοκομείου – εδώ και 20 χρόνια- έχουν αναστρέψει το ρεύμα μετανάστευσης των Θεσσαλών που αναζητούν υπηρεσίες υγείας, ενώ προσελκύει  ασθενείς από το Σουδάν μέχρι την Ινδία.

Στην πόλη της Λάρισας έχουμε επίσης το μοναδικό προνόμιο του μεγαλύτερου αριθμού κλινών αποκατάστασης στα Βαλκάνια, κέντρα αιμοκάθαρσης και πολλές ακόμη δορυφορικές υπηρεσίες υγείας.

Στην αναπτυξιακή λοιπόν στρατηγική για ιατρικό τουρισμό στη Θεσσαλία, υπάρχει ήδη ένα υπολογίσιμο ρεύμα. Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι ένα καινούριο επιχειρησιακό μοντέλο και μια από κοινού προσπάθεια για τη διεθνή παρουσία και αναγνώριση.